Mini-concert bij De Rotterdamse Munt

By 21 september 2022 Festivals

Datum: 10 december 2022
Aanvang: 15.00 uur
Locatie: De Rotterdamse Munt
Dirigent: Peter Schoenaker

Koor op Zuid heeft een bijdrage geleverd aan de viering van het 10-jarig bestaan van De Rotterdamse Munt in de vorm van een concert in de buitenlucht. Mede dankzij pianist Bart Wolvekamp was dit optreden een groot succes.

U treft onderstaand een beknopte omschrijving van het gezongen werk:

STRAATNAMENLIED
Koor op Zuid begint het concert in het Nederlands om vervolgens in een reis om de wereld in diverse talen verder te gaan. Arthur van der Ham schreef de Rotterdamse tekst, later bewerkt door Nathalie Bekkers. De melodie is uit het beroemde fragment ‘Va, pensiero sull’ali dorate’, beter bekend als ‘Het Slavenkoor’ uit de opera Nabucco van Giuseppe Verdi uit 1842.

KSENITIA TOE EROTA
Dan volgt een fraai lied in het Grieks, meerstemmig gezongen. Een mysterieus lied over ‘de mist laag op de berg’.

FACTORY WHISTLE BLOWS
‘The Boss’ (Bruce Springsteen) neemt ons mee naar de harde realiteit van het werk van zijn vader op de fabriek: ‘…factory takes his hearing…’. Door Koor Op Zuid meerstemmig gezongen.

SOLTAN GHALBA
Vanwege de gebeurtenissen in Iran zingen wij twee liedjes in het Farsi. Soltan Ghalba (De Sultan van Mijn Hart) is een liefdesliedje vol twijfel: ‘iets in mij zegt ga niet, iets anders zegt juist ga, ga’.

KHOONEYE MA
Het tweede liedje in het Farsi wordt door Koor op Zuid meerstemmig gezongen. Het is een dromerig lied: ‘ons huis is ver weg, achter geduldige bergen, achter gouden velden, achter lege woestijnen’.

HELA ROTANE
Dan volgt een lied in het Maleis, op papier over een spel wat lijkt op touwtrekken, maar de sfeer doet meer denken aan een strijdlied. Koor op Zuid zingt dit stevige lied meerstemmig.

THULA BABA
In het Zoeloe (Zuid Afrika)  zingen wij een slaapliedje. Zachtjes zingen wij: ‘wees maar stil mijn kind, wees maar stil mijn baby, vader zal bij zonsondergang thuis zijn’.

ACORDAI
Zingen in het Portugees valt voor ons niet mee. Maar wij doen een goede poging, wederom meerstemmig. Het betreft een protestlied tegen de fascistische Salazar-dictatuur: ‘En ontwaakt, na de laatste gevechten. Onze helden die in de graven slapen. Ontwaakt!’

HYMNE A LA NUIT
In de mooie Franse film ‘Les Choristes’ uit 2004 zingt het jongenskoor ‘Hymne à la Nuit’ van Philippe Quinault (1635-1688). Koor op Zuid stapt in de tijdmachine en zingt het 17e-eeuws materiaal alsof wij niet anders doen, uiteraard meerstemmig: ‘O nacht, wat houd ik van jouw mysterie…’.

OVER THE SEA
De oversteek naar Schotland is snel gemaakt. Broodnuchter, maar als echte whisky liefhebbers zingen de koorleden van Koor op Zuid: ‘…Carry the lad that’s born to be King, over the sea to Skye…’. Meerstemmig natuurlijk en zo mogelijk met een op z’n Schots rollende R.

LANGS DE MAAS
Wij zijn weer thuis in Rotterdam en sluiten meerstemmig af met een loflied van Jaap Valkhoff op onze rivier, de Maas: ‘Langs de Maas sta ik vaak in gedachte. Langs de Maas droom ik menige droom’. Een typisch Rotterdams lied uit de tijd van de koffergrammofoon en de breekbare 78rpm toerenplaten. Een en al nostalgie, maar toch ook tijdloos.