Operadagen Rotterdam 2019

Datum: 25 mei, 20.15 uur en 26 mei, 17.00 uur
Locatie: Theater Rotterdam (Schouwburg – Grote Zaal)
Een productie van Wunderbaum met Koor op Zuid, Operakoor Ropera aan de Maas en Popkoor PuurZangEnzo.

Het Nationale Lied Operadagen Rotterdam

Koor Op Zuid heeft meegewerkt aan de voorstelling Het Nationale Lied van het Rotterdamse theatergezelschap Wunderbaum tijdens de Operadagen Rotterdam 2019, samen met Operakoor Ropera aan de Maas en Popkoor PuurZangEnzo.

Hier volgt een beknopt verslag van het verloop van de avond, waarbij we dit keer niet moeten vergeten dat het theater is!

Op de tonen van de herkenningsmelodie van de Champions League introduceert de samenwerking van drie koren zich zelfverzekerd met een pakkende Nederlandstalige tekst: ´Wij zijn de allerbeste koren´.

Wat in eerste instantie op een gezellig meezingfeest lijkt – de hele zaal doet mee – slaat langzaam maar zeker door naar nationalisme, met als hoogtepunt ´Het Wilhelmus´ in polonaise, zwaaiend met Nederlandse vlaggetjes.

Als één van de koorleden bezwaar maakt ´Ik ben niet van Duitse bloed´staat het koor al rap klaar om een alternatief volkslied te zingen: ´15 miljoen mensen´.

Dan stort het meezingfeestje in. De Senegalese beveiliger Umar wordt erbij gehaald voor een ´goed gesprek´. Na een incident wordt Umar de zaal uit gestuurd: ´Jij hoort hier niet!´.

Als stil protest verdwijnt het koor naar achteren. Een laatste poging om het meezingfeest te redden mislukt. Het koor zingt het imposante Requiem van Alfred Schnittke. Na het laatste slotakkoord eindigt het concert in een indrukwekkende stilte.

Een voorstelling die qua sfeer halverwege 180 graden draait. Een van de recensies vat het als volgt samen: ´Daarmee slaat Wunderbaum de spijker op zijn kop, want is het overtuigen van een grote groep mensen uiteindelijk niet waar nationalisme om draait?´ (www.theaterkrant.nl).

Deze voorstelling werd eerder al in Italië en Duitsland ontwikkeld, net zoals in Rotterdam met lokale koren.

Het Nationale Lied is een concept van Marleen Scholten met muziekcomposities van Florentijn Boddendijk en Remco de Jong. Koor Op Zuid wordt geleid door Ellen Bouwmeester en Peter Schoenaker.