Datum: 9 t/m 11 augustus 2019
Locatie: Theater aan de Parade, Den Bosch
Dirigent: Alejandro Orozco
Deze voorstelling ging al eerder in première tijdens de Operadagen Rotterdam op 25 mei 2019 in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Een dag later volgde een tweede voorstelling. Beide dagen werden muzikaal ondersteund door zo’n 90 koorleden van 3 Rotterdamse koren.
In het kader van het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch stonden in de Grote Zaal van Het Theater aan de Parade een – vanwege de vakanties – iets kleinere afvaardiging van ons eigen Koor Op Zuid, Operakoor Ropera aan de Maas en Popkoor Puur Zang En Zo. Dirigent was dit keer Alejandro Orozco, de dirigent van o.a. Popkoor Puur Zang En Zo.
De productie ‘Het Nationale Lied’ van het Rotterdamse theatergezelschap Wunderbaum is op het eerste gezicht een ‘feel good’ voorstelling. Totdat de voorstelling 180 graden kantelt als de Afrikaanse beveiligingsbeambte na een incident wordt weggestuurd door de acteurs van Wunderbaum.
Het koor zingt de volgende werken:
Champions League
Openingslied waarin het koor in het Nederlands zichzelf verheerlijkt: ‘Wij zijn de allerbeste koren’. Wie regelmatig naar Europees voetbal kijkt herkent de melodie onmiddellijk. De melodie is voor een groot deel gebaseerd op werk van Händel (1685-1759).
Gebabbel
Voor zover ons bekend vertaald uit het Frans voor Liesbeth List en Ramses Shaffey. Het origineel is ‘Parole’, uitgevoerd door Dalida met Alain Delon. Er bestaat ook een ludieke Nederlandse versie met Willeke Alberti en Paul de Leeuw.
Ik hou van jou
Na een door de heren gescandeerde ‘hooligan’ versie van ‘Ik hou van jou’ van Gordon, zetten de dames een zoete meerstemmige romantische versie in. Als de heren inzetten begint een vertederend dansje tussen de dames en de heren.
Pauze
Neen, geen echte pauze, het koor zingt bloedserieus een reclame medley met o.a. ‘Salades van Johma, verrassende lekkere salades…’.
Lokaal lied
Als iedereen bekomen is van het reclameblok is het tijd voor een lokaal lied, in Den Bosch is dat natuurlijk Brabant, van Guus Meeuwis.
Hit medley
Een potpourri van Nederlandstalige muziek wordt over ons uitgestort, eindigend in het Wilhelmus in polonaise, met zwaaiende rood, wit, blauwe vlaggetjes. Het wordt nu wat ongemakkelijk nationalistisch!
Vijftien miljoen mensen
Een koorlid komt met het idee voor een alternatief volkslied, de tekst ‘ben ik van Duitsen bloed’ bevalt haar toch niet zo. Het Koor stemt in en ‘spontaan’ wordt meerstemmig ’ 15 miljoen mensen’ ingezet.
Requiem
Voor wie verdrietig is vanwege de ruwe omslag in de oorspronkelijk zo vrolijke voorstelling doet het koor er nog een flink schepje boven op met het Requiem van Alfred Schnittke. Een Requiem verwijst naar een dodenmis. Het werk van Schnittke is een uitdaging, het is 8 stemmig (!) en bevat wat passages met dissonanten. De voorstelling eindigt met een oorverdovende stilte.
In november 2019 volgt een kleine landelijk tournee:
Dinsdag 5 & woensdag 6 november in Amsterdam
Vrijdag 8 november in Den Haag
Zaterdag 9 november in Rotterdam
Donderdag 14 november in Utrecht