Op zaterdag 15 december 2018 vond voor de derde keer op rij het eindejaarsconcert plaats van ons Koor Op Zuid in de Koningskerk.
Een belangrijk deel van het repertoire is opgebouwd uit liedjes ingebracht door de leden van Koor Op Zuid zelf. Voor deze editie van het eindejaarsconcert werden de volgende stukken geselecteerd:
Wij zijn het Koor Op Zuid
Een ludieke tekst ter introductie van ons koor, geschreven door onze dirigent Peter Schoenaker. De melodie is een fragment uit ‘Les Comtes d’Hoffmann’ van Jacques Offenbach (1819-1880).
Je ne veux pas travailler
Franstalig lied, met een hoofdrol voor onze sopranen. Uitgebracht in 1997 door de Amerikaanse bandleden met ‘talenknobbel’ van Pink Martini met als titel ‘Sympathique’. Het lied was een hit in Frankrijk tijdens de introductie van de 35-urige werkweek. Je Ne Veux Pas Travailler betekent letterlijk ´Ik wil niet werken´.
Verdronken vlinder
Nederlandstalig lied van Boudewijn de Groot (1944) en Lennaert Nijgh (1945-2002) uit 1966. Door sommigen wordt de tekst geassocieerd met het gebruik van geestverruimende middelen, maar wij vinden het gewoon een prachtig lied.
Shimbirya, ma duusha
Liefdeslied uit Somalië over een onmogelijke liefde. Een vrouw mag niet bij haar geliefde zijn van haar ouders, niemand in haar omgeving wil naar haar luisteren. Daarom richt zij zich tot een vogel, die minder bekrompen is, de wereld kent en verder kan kijken. Sopranen en alten zingen een spannend vraag en antwoord spel. De mannen zingen een ritmische baslijn.
Mist before the sunrise fly
Traditioneel Engels liefdeslied, gecomponeerd door Geoffrey Shaw (1897-1943) op basis van een gedicht van zijn dochter Margaret Shaw. Voor de melodie liet Shaw zich inspireren door het werk ´Siciliano´ van Thomas Arne (1710-1778).
Thula baba
Traditioneel Zulu slaapliedje uit Zuid Afrika. ´Be silent, keep silent, mama will be back in the morning´. De versie van Koor Op Zuid is beslist niet slaapverwekkend.
Langs de Maas
Nederlandstalig lied van Rotterdammer Jaap Valkhoff, met tekst van Hans Ruf. Loflied op de haven van Rotterdam. Jacobus (Jaap) Valkhoff (1910-1992) wordt sinds 1998 geëerd met een standbeeld van Cor Kraat getiteld ´Langs De Maas´ op de hoek van de Schilderstraat en de Schiedamsedijk, vlakbij De Oasebar, het voormalige horecabedrijf van Jaap Valkhoff.
Lied van de Wolga slepers
Arrangement uit 1917 van een Russische volksmelodie door Igor Stravinsky (1882-1971). Schepen werden met de hand door de Wolga rivier gesleept. Men hoort als het ware het klagende gekreun van de slepers. Het lied staat symbool voor slavernij en onderdrukking.
O du stille Zeit
Duitstalig lied van de Oostenrijkse componist Cesar Bresgen (1913-1988) met een tekst van Joseph Eichendorff (1788-1857). Vooral bekend geworden als kerstlied, maar sommigen zingen het ook ter afsluiting van hun wintersportvakantie.
Hela Rotane
Moluks lied van Rudi Wairata (1929-1981). Het lied gaat letterlijk over het vermakelijke gezelschapspel touwtrekken. Maar er is ook een diepere betekenis, een oproep om saamhorigheid te behouden.
Soltane Ghalba
Perzisch liefdeslied uit de gelijknamige speelfilm uit 1968, gezongen in het farsi. Het betreft een compositie van de pianist Anoushirava Rohani (1939), die meer dan 500 composities op zijn naam heeft staan. Soltane Ghalba gaat over ‘de sultan van mijn hart’.
Het straatnamenlied
Koorlid Artur van der Ham verzon de tekst over het leven op de Kop van Zuid, thuishaven van ons koor, op de wereldberoemde melodie Va Pensiero door het slavenkoor in Nabucco van Giuseppe Verdi (1813-1901), een van de grootste componisten van Italiaanse opera.
You´ll never walk alone
Oorspronkelijk gecomponeerd voor de Amerikaanse musical Carousel door Oscar Hammerstein II (tekst) en Richard Rodgers (muziek). Voor het eerst uitgevoerd op Broadway in 1945. You´ll Never Walk Alone is lokaal vooral bekend geworden in de versie van zanger Lee Towers, met enige regelmaat uitgevoerd bij onze lokale voetbalclub.